Erasmus+ Programında yer alan ülkeler:

AB üyesi ülkelerin hepsi Erasmus+ Programının tüm faaliyetlerine katılabilirler. Buna ek olarak, Erasmus+ Yönetmeliğinin 19. maddesi uyarınca, aşağıdaki üçüncü ülkeler programla ilişkilendirilmiştir:

  • Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) üyesi olan Avrupa Serbest Ticaret Birliği ile (EFTA) üyeleri: Norveç, İzlanda, Lihtenştayn;
  • Katılımcı ülkeler, aday ülkeler ve potansiyel adaylar: Kuzey Makedonya, Türkiye ve Sırbistan;

AB Üye Devletleri ve programla ilişkili yukarıda belirtilen üçüncü ülkeler bundan sonra aşağıdaki şekilde anılacaktır: “AB Üye Devletleri ve Programla ilişkili üçüncü ülkeler”.

Buna ek olarak, Tüzüğün 20. maddesi uyarınca, Programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerden tüzel kişiler, usulüne uygun olarak gerekçelendirilmiş durumlarda ve Birlik menfaatleri doğrultusunda Erasmus+ faaliyetlerine katılabilirler (bundan böyle “Programla ilişkili olmayan üçüncü ülkeler” olarak anılacaktır).

Aşağıdaki ülkeler Erasmus+ Programının tüm Eylemlerine katılabilir:

Avrupa Birliği (AB) Üyesi Ülkeler

AlmanyaAvusturyaBelçika    
BulgaristanÇek CumhuriyetiDanimarka
EstonyaFinlandiyaFransa
HırvatistanHollandaİrlanda
İspanyaİsveçİtalya
KıbrısLetonyaLitvanya
LüksemburgMacaristanMalta
PolonyaPortekizRomanya
SlovakyaSlovenyaYunanistan

Programla ilişkili üçüncü ülkeler

Kuzey MakedonyaSırbistanİzlanda
LihtenştaynNorveçTürkiye

Programla ilişkili olmayan üçüncü ülkeler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Erasmus+ Rehberindeki İngilizce alıntıya göz atabilirsin: Eligible countries | Erasmus+ (europa.eu)

Vize ve ikamet iznine ilişkin şartlar

Erasmus+ projelerine katılanların, AB Üye Devletlerinde ve Programla ilişkili üçüncü ülkelerde veya faaliyete ev sahipliği yapan Programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerde yurtdışında kalmak için vize almaları gerekebilir. Planlanan faaliyet gerçekleşmeden önce gerekli izinlerin (kısa veya uzun süreli kalış vizeleri veya ikamet izinleri) alındığından emin olmak tüm katılımcı kurum/kuruluşların sorumluluğundadır. Süreç bazen birkaç ay sürebileceğinden, izinlerin yetkili makamlardan çok önceden talep edilmesi önemle tavsiye edilir. Ulusal Ajanslar vize, oturum izni, sosyal güvenlik, vb. konularda daha fazla tavsiye ve destek sağlayabilir.

AB Göçmenlik Portalı, vize, oturum izni ve hem kısa hem de uzun süreli konaklamalar hakkında genel bilgiler içermektedir: EU Immigration Portal


Leave a Reply